Ο όρος συμβουλευτική περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις. Η διαφορά της συμβουλευτικής από την ψυχοθεραπεία είναι ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία αναζητούν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο γραφείο μου παρέχω συμβουλευτική στα εξής θέματα:

 • Επαγγελματικό προσανατολισμό

 • Διαχείριση άγχους

 • Διαχείριση χρόνου

2.1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί ίσως μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι η διαδικασία κατά την οποία παρατηρούμε και μαθαίνουμε τον εαυτό μας με στόχο να πάρουμε τη σωστή απόφαση για την επιλογή της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας. Είναι το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας επιτυχημένης καριέρας και για ένα μέλλον στο οποίο θα εκμεταλλευόμαστε τα καλύτερα και πιο δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Η διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού περιλαμβάνει τη συμπλήρωση εξειδικευμένων τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν το βαθμό ενδιαφέροντος του ατόμου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι τα πιο κατάλληλα για αυτό.

Τα τεστ σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται οι κλίσεις και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία φωτίζει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να νιώσουμε σιγουριά για την εκπαιδευτική και επαγγελματική μας επιλογή.

Σημαντικό μέρος της συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί και η αναλυτική ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε σχολής αλλά και για την σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, είμαστε σε θέση να πάρουμε την καλύτερες αποφάσεις για το εκπαιδευτικό και εργασιακό μας μέλλον προχωρώντας προς μια δημιουργική και επιτυχημένη ζωή.

2.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

Το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική σωματική διαδικασία του οργανισμού μας που έχει ως στόχο να μας ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε προκειμένου να προχωρήσουμε αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει την εκάστοτε στιγμή.

Υπάρχουν, όμως, στιγμές στην ζωή του καθενός που οι συνθήκες μας δημιουργούν περισσότερο άγχος από ότι συνήθως, με αποτέλεσμα η ενέργεια μας να μπλοκάρεται και να έχουμε δυσκολία να προχωρήσουμε προς τους στόχους μας με ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Πολύ συχνό είναι, επίσης, να νιώθουμε έλλειψη ενός υποστηρικτικού πλαισίου που θα μας βοηθούσε στην αντιμετώπιση των συνθηκών που μας προκαλούν ανασφάλεια.

Η διαχείριση άγχους μας βοηθάει να καταλάβουμε τα θέματα που υποβόσκουν και ενεργοποιούν συμπτώματα έντονου στρες, όπως για παράδειγμα η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δουλεύοντας τα στη συμβουλευτική διαδικασία, θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι καταστάσεις που πυροδοτούν τα συμπτώματα άγχους και να πάρουμε την κατάλληλη βοήθεια ώστε να βρούμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε.

Η διαχείριση άγχους μας βοηθάει να καταλάβουμε τα θέματα που υποβόσκουν και ενεργοποιούν συμπτώματα έντονου στρες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

 • Η εστίαση στην παρούσα στιγμή και η παρατήρηση του πως αυτό εκδηλώνεται στο σώμα μας χωρίς να το κρίνουμε

 • Η αναγνώριση και καταγραφή των καταστάσεων που πυροδοτούν το άγχος σε εμάς

 • Η φροντίδα του εαυτού μας μέσω της άσκησης, της καλής διατροφής και της ξεκούρασης

 • Η αποφυγή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες

 • Η προσπάθεια να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους και η αποφυγή της απομόνωσης

 • Η ανάληψη της ευθύνης για το γεγονός ότι έχουμε έλεγχο όσον αφορά την επιλογή του τρόπου που θα διαχειριστούμε μια στρεσογόνο κατάσταση

 • Η αποδοχή ότι τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς, και ότι ενώ η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, η στάση που θα κρατήσουμε απέναντί της είναι αποκλειστικά στο χέρι μας

2.3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Η διαχείριση χρόνου είναι η διαδικασία οργάνωσης και προγραμματισμού του χρόνου μας μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων που καλούμαστε να εκτελέσουμε καθημερινά. Όταν διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο, δουλεύουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και απολαμβάνουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Αντίθετα, όταν δεν διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο μας, βιώνουμε αυξημένα επίπεδα άγχους και αισθανόμαστε αναποτελεσματικοί.

Η συμβουλευτική διαχείρισης χρόνου εστιάζει στον τρόπο που οργανώνουμε τις δραστηριότητές μας και στο χρόνο που αφιερώνουμε σε καθεμία από αυτές.

Συναντώ πολύ συχνά την αντίληψη ότι η ίδια η διαδικασία οργάνωσης του χρόνου είναι χρονοβόρα και προσθέτει ένα ακόμα καθήκον στο ήδη φορτωμένο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Η αλήθεια είναι, ότι αν σταματήσουμε για λίγο τη καθημερινότητά μας και αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας σε αυτή τη διαδικασία, τα οφέλη είναι πολλά.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ

 • Μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.

 • Επιτυχία σε αυτό που κάνουμε

 • Λιγότερο άγχος

 • Αυξημένες πιθανότητες για εξέλιξη

 • Περισσότερες ευκαιρίες να πετύχουμε στόχους ζωής σημαντικούς για εμάς